Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Μαθηματικά και παιχνίδι: Τα σπιτάκια των αριθμών!

Την καλησπέρα μου!

Για τις μανούλες που έχουν μικρά παιδιά, αποφάσισα να εγκαινιάσω μια νέα στήλη, με θέμα "Μαθηματικά και παιχνίδι". Έχω ακούσει πολλές φορές πως, αφού εγώ είμαι μαθηματικός, η κόρη μου δεν θα έχει πρόβλημα με τα Μαθηματικά. Η αλήθεια είναι πως όταν μια μανούλα δείχνει μεράκι (και όχι φόβο) για τα Μαθηματικά, ούτε το δικό της παιδάκι θα δυσκολευτεί να τα κατανοήσει.

Είναι πολύ σημαντικό να πάρουν τα Μαθηματικά "με καλό μάτι" από την αρχή και σ' αυτό μπορείτε να τα βοηθήσετε παίζοντας μαζί τους παιχνίδια με αριθμούς.

Όταν ήμασταν στο στάδιο της πρόσθεσης με τα δάχτυλα (αρχές Α΄ Δημοτικού), είχαμε κάνει μια διασκεδαστική χειροτεχνία που βοήθησε την μικρή μου να εμπεδώσει τα αθροίσματα που δεν ξεπερνούν το 10. Ήταν τα "σπιτάκια των αριθμών"...

Τα σπιτάκια των αριθμών

Κάθε σπιτάκι είχε στη στέγη του έναν αριθμό από το 1 ως το 10. Έτσι, τα ονομάσαμε ως "το σπιτάκι του 1", "το σπιτάκι του 2", κ.ο.κ. Έπειτα κολλήσαμε μαζί, πάνω σε κάθε σπιτάκι, όλα τα αθροίσματα που έδιναν τον αριθμό της σκεπής. 






Κάθε φορά που κολλούσαμε μια προσθεσούλα, τη λέγαμε φωναχτά για να την εμπεδώσουμε! 


Ειδικά, το "σπιτάκι του 10" που περιέχει τα αθροίσματα στο 10 είναι πολύ σημαντικό να το μάθουν τα πιτσιρίκια. Θα μας βοηθήσει στην πρόσθεση μεγαλύτερων αριθμών που γίνεται με το "πάτημα στη δεκάδα". Π.χ. για το 8+6, θα "πατήσουμε" στο 10 και θα πούμε: (8+2)+4=10+4=14.



Είναι, λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος για τα παιδιά να εμπεδώσουν την πρόσθεση και, σαν χειροτεχνία δεν είναι δύσκολη!

Μπορείτε να την κάνετε κι εσείς με το παιδί σας! (ή τους μαθητές σας)
• Για την προετοιμασία έχετε να γράψετε σε αρχείο word όλα τα αθροίσματα που δεν ξεπερνούν το 10, καθώς και τους αριθμούς από το 1 ως το 10 σε κάπως μεγαλύτερη γραμματοσειρά. Εναλλακτικά, ζητήστε μου να σας στείλω το δικό μου αρχείο με e-mail
• Τυπώστε τους αριθμούς σε απλό ή χρωματιστό χαρτί εκτύπωσης.
Για τη χειροτεχνία θα χρειστείτε:
-Χαρτόνια κάνσον
-Μολύβι
-Χάρακα
-Ψαλίδι
-Κόλλα στικ
Σχεδιάζετε στα χαρτόνια και κόβετε 10 ορθογώνια και 10 τρίγωνα σχήματα για τα σπιτάκια. Κόβετε και τους αριθμούς και τα αθροίσματα που έχετε εκτυπώσει. Έπειτα τα κολλάτε στα σπιτάκια παίζοντας και επαναλαμβάνοντας τις προσθεσούλες!

Να πω καλό διάβασμα? Θα πω καλό παιχνίδι!!!

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αντρική υπόθεση: Νεκροκεφαλές και πένες...

Γεια σας φιλαράκια μου!!!


Απόψε έχω κάτι για τους άντρες της παρέας...

Η αλήθεια είναι πως δεν το είχα ποτέ μου με το αντρικό κόσμημα γιατί δεν μου αρέσουν τα πολλά "μπιχλιμπίδια" πάνω τους. Ίσως να μην τολμούσα να φτιάξω κάτι αντρικό αν δεν μου είχε ζητηθεί... Συγκεκριμένα, τα σκουλαρίκια με πραγματικές πένες της σειράς "Pick Me" (δείτε τα εδώ κι εδώ) ήταν το έναυσμα...



Ένα απλό κρεμαστό με πένα σε μαύρο κορδόνι ή ένα βραχιόλι με χοντρό καουτσούκ θα μου άρεσαν πολύ φορεμένα...



Είχα φτιάξει και βραχιόλι με ματάκι, δεν πρόλαβα όμως να το φωτογραφίσω, έτσι θα δείτε μόνο τις νεκροκεφαλές!




Να κι ένα... σεμνό αγγελάκι παρέα με τα animal print, περασμένα σε μαύρο δερμάτινο κορδόνι!

Με τόσες πένες πάντως, ορίστε τι θυμήθηκα...



Σας το αφιερώνω και σας εύχομαι ένα όμορφο βράδυ!!!

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Φαντάσου το κι έγινε!!!

Καλησπέρα σε όλη την παρέα!
Με μεγάλη μου χαρά ανέλαβα να υλοποιήσω τις ιδέες δύο γνωστών και αγαπητών μου προσώπων και να φτιάξω τα κοσμήματα που είχαν φανταστεί! Το θεωρώ πολύ σημαντικό να σε εμπιστεύεται κάποιος να δημιουργήσεις κάτι για εκείνον… Γιατί τώρα δεν έχει να κάνει μόνο με τη χαρά της δημιουργίας, αλλά και με την ικανοποίηση που παίρνεις όταν αρέσει αυτό που έχεις δημιουργήσει!

Φαντάσου το... κι έγινε λοιπόν!!!

Για μια γλυκιά έφηβη, που ήθελε ένα μωβ τριανταφυλλάκι σε δαχτυλίδι, χρησιμοποίησα πολυμερικό πηλό, ειδικό βερνίκι και λίγο γκλίτερ για να το φωτίσει...

Δαχτυλίδι μωβ τριανταφυλλάκι με glitter...

Για το επόμενο βραχιόλι δεν είχα συγκεκριμένες οδηγίες, παρά μόνο να είναι σε κόκκινο χρώμα... Υποθέτω πως αν ο έρωτας είχε χρώμα, αυτό θα ήταν κόκκινο... Φτιάχτηκε για να χαριστεί την ημέρα του Βαλεντίνου...

Βραχιολάκι με κόκκινο κοράλλι δύο σχημάτων, μεταλλικά στοιχεία και καρδιά!
... κι εδώ σε λεπτομέρεια!

Λοιπόν, φιλαράκια μου, εδώ ίσως σας απογοητεύσω, αλλά δεν θα δείτε προσωπική μου δημιουργία σε στυλ St. Valentine's...
Κι αυτό επειδή προτιμώ να χαρίζω δώρα χωρίς συγκεκριμένη αφορμή... Έχει πιο πολλή πλάκα έτσι :)


Φιλιά πολλά!!!
Να έχετε ένα τέλειο Σ/Κ!!!

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η δική μου... σαπουνόπερα!

Σαπουνόπερα είναι η σημερινή ανάρτηση... αφού θα δουν το φως της δημοσιότητας τα σπιτικά σαπουνάκια μου! Είναι με βάση τη φυτική γλυκερίνη, που προστατεύει την επιδερμίδα από τα βακτηρίδια και χαρίζει απαλότητα! Τα έχω αρωματίσει με αιθέρια έλαια, αλλά χρησιμοποίησα και φυσικά υλικά που είναι βρώσιμα και όλοι έχουμε στην κουζίνα μας!

Σαπουνάκια-καρδιές με ξύσμα και αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού...

Είναι ιδανικά για χέρια και σώμα! Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο πρόσωπο καθώς βοηθούν στην ακμή... Αλλά η χρήση καλό είναι να γίνεται βράδυ, για να μη δημιουργηθεί φωτοευαισθησία από το πορτοκάλι.

Το πορτοκάλι περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη φυσιολογική ανάπλαση των κυττάρων, ενώ χάρη στα οξέα του είναι σύμμαχος κατά της ακμής και της κυτταρίτιδας! Παράλληλα, το ξύσμα πορτοκαλιού κάνει πολύ απαλή απολέπιση στο δέρμα!
Κι εδώ έχω τις βιολέ νεκροκεφαλές...

Χρησιμοποιώ ήδη ένα τέτοιο για το ντεμακιγιάζ και το έχω λατρέψει! Φυσικά είναι κατάλληλα και για τα χέρια και το σώμα! Είναι με αιθέρια έλαια βιολέτας και τριαντάφυλλου και έλαιο jojoba...



 Η βιολέτα έχει χαλαρωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές και καταπραυντικές ιδιότητες. Είναι κατάλληλη για ξηρά και ευαίσθητα δέρματα!

Το τριαντάφυλλο ενυδατώνει και είναι πολύ καλό τονωτικό για όλους τους τύπους δέρματος, ιδιαίτερα για τα ξηρά και ευαίσθητα!
 Το έλαιο jojoba ενυδατώνει και θρέφει το δέρμα, διατηρώντας το ελαστικό!




Μέλι και κανέλα...
Φυσικά, δεν θα μπορούσα να παραλείψω αυτόν τον συνδυασμό φυσικών θεραπειών! Όλοι ξέρουμε πόσο καλό κάνουν στην υγεία μας... Επομένως δεν μπορούν παρά καλό να κάνουν και στο δέρμα μας! Μέλι, κανέλα σε σκόνη και αιθέριο έλαιο κανέλας χρησιμοποίησα σ' αυτά τα σαπουνάκια... Πρόσθεσα και καστανή ζάχαρη για μια αρκετά δυνατή απολέπιση, που όμως τα καθιστά κατάλληλα μόνο για το σώμα! (Η καστανή ζάχαρη παραείναι "δυνατό" απολεπιστικό για το πρόσωπο...)




Η κανέλα έχει ισχυρές αντιβακτηριακές, αντισηπτικές, αντιγηραντικές και θερμαντικές ιδιότητες... Ναι, όλα αυτά! Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι βλαβερές για την επιδερμίδα, ενώ σε συνδυασμό με το peeling από τη ζάχαρη, βοηθά και στην τόνωση της κυκλοφορίας!



Το μέλι έχει μαλακτικές, αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες... Ενυδατώνει και θρέφει το δέρμα, ενώ το προστατεύει και από τους ερεθισμούς!



Μακάρι να μπορούσατε να τα μυρίσετε!!! Η αλάνθαστη φύση έχει πολλά να μας δείξει... Το σίγουρο είναι πως όχι μόνο δεν με έχει απογοητεύσει, αλλά προβλέπω να γίνεται και το σύνθημά μου... "Επιστροφή στη φύση"!!!


Καλό βράδυ σε όλους... Πολλά φιλιά!!!

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Aς πέσουν οι μάσκες!!!

Καλησπέρα σας!!!
Ένα βραβείο έφτασε σε μένα από τη φίλη μου Έλλη (Funky Monkey)... Σ' ευχαριστώ πολύ φίλη μου γι' αυτήν την τιμή!!!


Υπάρχουν όμως δύο κανόνες για να παραλάβω το βραβείο... Ο πρώτος είναι να αναφέρω 11 τυχαία πράγματα για μένα και ο δεύτερος, να χαρίσω το βραβείο σε 11 bloggers με τους ίδιους κανόνες...

Λοιπόν, αν και δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου, τα μπλογκοβραβεία, όπως τα λέω, είναι μια αφορμή να γνωριστούμε καλύτερα και έχω αποκαλύψει στο παρελθόν 7 πράγματα για μένα και εδώ...

Παίρνοντας την σκυτάλη από την Funky Monkey, ξεκινάω τις 11... συγκλονιστικές αποκαλύψεις, ενώ θα μοιραστώ μαζί σας και κάποιες φωτογραφίες! Φύγαμε???


1. Δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση και ο μοναδικός λόγος που δεν την έχω καταργήσει από το σπίτι, είναι γιατί μας αρέσουν οι ταινίες!

2. Δεν μπορώ να μείνω στιγμή χωρίς μουσική… Η αγαπημένη μου μουσική χρωματίζει τη μέρα μου. Αλλά το καλύτερό μου είναι οι συναυλίες…. Χάνω την αίσθηση του χώρου και του χρόνου όταν βρίσκομαι εκεί…

Sonisphere Festival 2011

3. Σε αντίθεση με τη μουσική μου, δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στα βιβλία... Όχι βέβαια πως δεν υπήρξαν ιστορίες που να με αγγίξουν περισσότερο από κάποιες άλλες! Αλλά διαβάζω τα πάντα, δανείζω και δανείζομαι βιβλία συχνά!

4. Από μικρή συλλέγω γραμματόσημα… Πλέον είμαι περήφανη για τη συλλογή μου που αποτελείται από γραμματόσημα από 37 χώρες…

Παλιά ελληνικά γραμματόσημα...

5. Είμαι πεισματάρα και δεν το βάζω κάτω μέχρι να «πετύχω» έναν στόχο (μέσα σε ρεαλιστικά πλαίσια πάντα)!

6. Όταν ο στόχος είναι αρκετά μακρινός, τότε απλά τον  ονειρεύομαι… Και ονειροπολώ ενίοτε!

7. Το καλύτερο όπλο μου είναι το χαμόγελό μου. Προσπαθώ να μην το χάνω ποτέ. Γι’ αυτό και ανήκω στη λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων!

8. Αντιπαθώ όσο δεν πάει κουτσομπολιά, κοινωνική κριτική και τα συναφή.

9. Πρωινό ξύπνημα… Το μάτι δεν ανοίγει, το μυαλό δεν παίρνει μπρος χωρίς έναν δυνατό καφέ! Και σκέτο! Δεν με πειράζει αν δεν πιω άλλο καφέ στη διάρκεια της ημέρας, αλλά για το πρωινό ξύπνημα ο καφές είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη, που λέμε και στα μαθηματικά!

Η δική μου εξάρτηση...  

10. Μισώ το σιδέρωμα!!! (Ουφ!!! Νιώθω πολύ καλύτερα τώρα που το είπα…)

11. Δεν κρατώ κακία ποτέ και από κανέναν. Μια αγκαλιά από την κόρη μου φτάνει για να με κάνει να ξεχάσω οτιδήποτε!


Ανεκτίμητος θησαυρός...

Τώρα είναι η σειρά μου να δώσω το βραβείο σε 11 ιστολόγια... Υπάρχουν πολλοί φίλοι και φίλες που θα ήθελα να γνωρίσω καλύτερα...  Αλλά όπως είπε και η Funky Monkey, δεν ήθελα να κάνω κανέναν να νιώσει άβολα με το βραβείο και τους κανόνες του, καθότι παλιότερα είχε γίνει αυτό... Επέλεξα λοιπόν 11 ιστολόγια, αλλά όποιος άλλος φίλος ή φίλη το επιθυμεί, μπορεί να πάρει το βραβειάκι και να μας πει 11 πράγματα για τον εαυτό του! Ανυπομονώ...


Δήμητρα: http://dimitranik.blogspot.gr/ 
Χριστίνα: http://taelia88.blogspot.gr/


Φιλιά!!!

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Trash to treasure: Μολυβοθήκη γίγας!

Τι κοινό έχει ένα κουτί παπουτσιών με τους κυλίνδρους των χαρτιών υγείας???



Αντί να πάνε παρέα στον κάδο ανακύκλωσης χαρτιού, μπορούν μαζί να γίνουν κάτι χρήσιμο! Υπάρχουν απεριόριστες ιδέες επαναχρησιμοποίησης των ρολών χαρτιού, αλλά όταν είδα αυτές, αποφάσισα να τους δώσω την ευκαιρία που τους άξιζε! Φυσικά δεν θα τα κατάφερνα τόσο καλά αν δεν είχα μαζί μου την πολύτιμη βοηθό μου!
Τυλίξαμε το κουτί των παπουτσιών με χαρτί περιτυλίγματος και μέσα κολλήσαμε έναν-έναν τους κυλίνδρους...


Τελικά είχαμε αυτό το αποτέλεσμα...


Έμενε μόνο να διακοσμήσουμε το κουτί με χρωματιστές πεταλούδες... και έτοιμη η μολυβοθήκη μας!


Οι κύλινδροι των ρολών φιλοξενούν τις μπογιές και τους μαρκαδόρους της μικρής καλλιτέχνιδας, που όσα χρώματα και να έχει ποτέ δεν είναι αρκετά... Μένουν όλα συγκεντρωμένα στο κουτί, χωρίς όμως να μπερδεύονται μεταξύ τους! Η κόρη μου ξετρελάθηκε με την καινούρια της μολυβοθήκη, αλλά νομίζω πως περισσότερο απόλαυσε την διαδικασία της κατασκευής της!
H μολυβοθήκη μας θα συμμετέχει στον διαγωνισμό ανακύκλωσης που διοργανώνει η Αναστασία από το blog Starhomecraft!

Καλό σας βράδυ!!! Να είστε όλοι καλά!!!

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Δημιουργικά (και όχι μόνο) ταξίδια...

Καλησπέρα φίλοι μου και καλό μήνα!
Την αγάπη μου για το χειροποίητο κόσμημα την ξέρετε πλέον... Όπως την έχουν μάθει και όσοι με γνωρίζουν λίγο καλύτερα! Αυτά τα σκουλαρίκια τύπου filigree (κέντημα) με swarovski είναι μια σύγχρονη εκδοχή μιας αρχαίας τεχνικής κατασκευής κοσμημάτων. Φτιάχτηκαν για να συνοδεύουν μια κομψή κυρία στις εξόδους της και (γιατί όχι) και στη δουλειά! Χάρηκα πάρα πολύ που με εμπιστεύτηκε να της φτιάξω τα σκουλαρίκια έτσι όπως τα φανταζόταν, αλλά μέχρι να τα δει, ένα άγχος για το αν θα της αρέσουν το είχα, δεν το κρύβω!

Blue & Silver Filigree ~ Σκουλαρίκια με ενσωματωμένο ασήμι και μπλε κρυσταλλάκια Swarovski!

Τι θα λέγατε να σας ταξιδέψω για λίγο στη Λάρισα? Κάθε φορά που απολαμβάνω τη βόλτα μου στο κέντρο της πόλης, χωρίς να βιάζομαι, περνάω μπροστά από το αρχαίο θέατρο και το χαζεύω... Απ' ό,τι ξέρω, ενώ στα αρχαία χρόνια χρησίμευε ως θέατρο, κατά τη ρωμαϊκή εποχή μετατράπηκε σε αρένα. Εξηγώ λοιπόν στην κορούλα μου τι ήταν, εντυπωσιάζεται από τον μεγάλο αριθμό των χρόνων που πέρασαν από τότε και ύστερα φυσικά βαριέται και με τραβάει απ' το χέρι να φύγουμε... Αυτή τη φορά όμως, δεν την είχα μαζί μου, έτσι το φωτογράφισα με την ησυχία μου για να μοιραστώ την εικόνα μαζί σας...

Το αρχαίο θέατρο Λάρισας...
Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται μέσα στην πόλη και την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει πολύ η όψη του μέρους, λόγω των ανασκαφών!

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις διαδυκτιακές σας επισκέψεις και τα όμορφα σχόλια που αφήνετε κάθε φορά!!! Φιλιά!!!
Blogging tips