Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

"Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά..."

"Να το μυστικό μου", είπε η αλεπού. "Είναι πολύ απλό: Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια".

"Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια", επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας για να το θυμάται...


"Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει αυτή την αλήθεια. Εσύ όμως δεν πρέπει να την ξεχάσεις..."




Ο μικρός πρίγκιπας θέλησε να μας θυμίσει τα σοφά λόγια της αλεπούς, γι' αυτό θα κάνει ένα καινούριο ταξίδι... Επιβιβάστηκε σ' ένα κουτάκι σε σχήμα καρδιάς...


Κουτάκι είπα??? Για να δω καλύτερα...


Είναι ένας κουμπαράς! Μαζί του κουβαλάει ένα μήνυμα...


Θα ταξιδέψει μέχρι την Πάτρα, για να πάρει μέρος στο bazaar για το Αντωνοπούλειο ίδρυμα, στις 16, 17 & 18 Μαΐου!


Να είστε όλοι καλά!!! Καλό βράδυ!!!

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Λουλούδια παντού!!!

Καλησπέρα σε όλους!!!
Σας αρέσουν κι εσάς τα λουλούδια, ε? Άπειροι χρωματικοί συνδυασμοί, τόσα διαφορετικά αρώματα!!! Παλιά, τέτοια εποχή, υπέφερα από αλλεργικό συνάχι εξαιτίας της γύρης των λουλουδιών, αυτό όμως δεν με εμπόδιζε να τα αγαπώ!!! Από την εγκυμοσύνη και μετά, η αλλεργία εκείνη με άφησε ήσυχη... Έτσι, μπορώ άνετα να περιποιούμαι μερικά ή να μαζεύω ένα μπουκέτο που θα ομορφαίνει και θα αρωματίζει το σπίτι μου!!!

Κίτρινες και κόκκινες τουλίπες πλημμύρισαν τον κήπο μας...



Μια ανθισμένη κερασιά στον κήπο της φίλης μου μού τράβηξε την προσοχή...


Κι εδώ σας έχω λουλούδια που... φοριούνται!

δαχτυλίδι κόκκινο τριαντάφυλλο από πολυμερικό πηλό!
Τριανταφυλλάκια σε δαχτυλίδια για μια γλυκιά έφηβη...

δαχτυλίδι κίτρινο τριαντάφυλλο από πολυμερικό πηλό!

Σκουλαρίκια με μαργαρίτες και τριανταφυλλάκια για την μεγάλη μου αδερφή... 

Σκουλαρίκια με μεταλλικές μαργαρίτες και πλαστικά τριανταφυλλάκια!

Με αφορμή μία παραγγελία που είχα από μια φίλη, χρησιμοποίησα για πρώτη φορά (δεύτερη, αν λάβω υπόψη και το δοκιμαστικό) την τεχνική του σφυρήλατου μετάλλου. Το συγκεκριμένο είναι φύλλο ορείχαλκου, κομμένο σε προσαρμοσμένο σχήμα. Όπως διαπίστωσα, το σφυρηλατημένο φύλλο μετάλλου, πέρα από την όμορφη υφή που αποκτά, έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα: Γίνεται πολύ πιο σκληρό και δύσκαμπτο, ενώ δεν φαίνονται ούτε οι γρατσουνιές που τυχόν θα αποκτήσει!

Μαργαρίτες από σφυρήλατο ορείχαλκο με πέρλες Swarovski, μέσα σε κρίκους!

#λεπτομέρεια#

Με πολλή αγάπη στέλνω τις φωτογραφίες και τα κοσμήματα με τα λουλούδια στο Δελφινάκι... Εκεί θα συναντήσουν πολλές άλλες ανοιξιάτικες δημιουργίες που συλλέγει!

Σε άκρως ανοιξιάτικη διάθεση είναι και οι δημιουργίες που έφτασαν σε μένα από δύο αγαπημένες διαδυκτιακές φιλενάδες...

Η Δέσποινα μου έστειλε ένα δωράκι για τη λύση του γρίφου που μας είχε βάλει, στη σελίδα της στο facebook!
Ξετρελάθηκα με την ανακυκλωμένη συσκευασία του δώρου...


Μα τι να περιέχει άραγε???


Ένα φραουλοδαχτυλίδι και μία λουλουδοκαρφίτσα, συνοδευμένα από μια πασχαλινή καρτούλα με τις πιο γλυκές ευχές! Δέσποινα, εγώ και... η κοκετούλα κόρη μου σ' ευχαριστούμε πολύ!!!

Μια από τις γνωστές σας πεταλουδίτσες πέταξε και προς τα μέρη μου... Η Ελένη δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο μετά από την κλήρωση για το giveaway της και έστειλε αναμνηστικές πεταλούδες σε όλους! Σ' ευχαριστώ πολύ κι από εδώ, Ελένη μου!!!


Αφού έκανε, λοιπόν, τη βόλτα της η πεταλουδίτσα μου, κάθισε τελικά στην τριανταφυλλιά μου, περιμένοντάς την να ανθίσει κι αυτή...


¸♪♫•*¨*•.¸¸♪♫•*¨*•.¸¸♪♫•*¨*•.¸¸♪♫•*¨*•.¸


Να είστε όλοι καλά!!!

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Μαθηματικά και παιχνίδι: Παίζοντας με την προπαίδεια!

Την καλησπέρα μου!

Επανέρχομαι σήμερα με ένα θέμα που μου ζητήσατε και που νομίζω πως απασχολεί πολλές μανούλες με παιδί στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού…
«Πώς θα την μάθει αυτή την προπαίδεια???»

Θυμάμαι, όταν ήμουν στο Δημοτικό που έπρεπε να αποστηθίσω ολόκληρη την προπαίδεια και να τη λέω «κατεβατό»… Αγγαρεία σκέτη σας λέω! Αλλά μπορούσα να κάνω κι αλλιώς??? Από τότε ακόμη αντιπαθούσα την παπαγαλία! Ευτυχώς, για το παιδί μου έχω βρει πιο διασκεδαστικούς τρόπους εκμάθησης… και πιστεύω πως δεν διαψεύστηκα!

Για να ξεκινήσουμε την προπαίδεια, που πλέον διδάσκεται από τη Β’ Δημοτικού, θα μας βοηθήσει πολύ να έχουμε ήδη μάθει να μετράμε δύο-δύο και τρία-τρία. Κι αυτό γιατί ο πολλαπλασιασμός δεν είναι παρά πολλές προσθεσούλες με τον ίδιο αριθμό.  Παροτρύνετε το παιδί σας να μετρήσει ως το 100 δύο-δύο και μια άλλη φορά, τρία-τρία. Αυτό θα το βοηθήσει να μάθει την προπαίδεια του 2 και του 3 αντίστοιχα. Θα ήταν όμως προτιμότερο να το κάνετε αυτό περισσότερο σαν παιχνίδι και όχι ως «διάβασμα»!

Ένας απλός τρόπος για την κατανόηση του πολλαπλασιασμού είναι να παραστήσετε τα γινόμενα με ομάδες από παιδάκια (ή ζωάκια κλπ). Για παράδειγμα, το γινόμενο 2x5 μπορεί να παρασταθεί με 2 σειρές από 5 παιδάκια…



Το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού είναι όσα και όλα τα παιδάκια, δηλαδή 10.

Επειδή όμως η διδασκαλία του πολλαπλασιασμού γίνεται έτσι κι αλλιώς στο σχολείο, για τις μαμάδες προτείνω… να παίξουν με τα παιδιά τους!

Θυμάστε το κρυφτό που παίζατε εσείς παιδιά??? Για την προπαίδεια του 5, προτείνετέ του να τα «φυλάξει» όπως όταν παίζει κρυφτό: 5, 10, 15, 20, 25...
και θα τη θυμάται πάντα! Άλλωστε, όταν λέμε κάτι με ρυθμό, το απομνημονεύουμε πολύ πιο εύκολα!

Μέσα από το παιχνίδι μπορεί το παιδί να «ανακαλύψει» και την προπαίδεια του 4, μετρώντας τις ρόδες από τα αυτοκινητάκια του ή τα πόδια από τα ζωάκια του: 1 αυτοκίνητο έχει 4 ρόδες, 2 αυτοκίνητα έχουν 8 ρόδες κ.ο.κ. 



Αν πάτε για καφέ έχοντας μαζί και το παιδί σας, μπορείτε να μετρήσετε αντίστοιχα τα πόδια από τις καρέκλες… 1 καρέκλα έχει 4 πόδια, 2 καρέκλες έχουν 8 πόδια κ.ο.κ. Έτσι αρχίζει να νιώθει το παιδί πως τα Μαθηματικά βρίσκονται παντού στην καθημερινή μας ζωή και όχι απλώς στο βιβλίο, δεν είναι ένα «μάθημα» που θα το φοβούνται όταν δεν το καταλαβαίνουν…

Για τον πολλαπλασιασμό ενός αριθμού με 10, αρκεί να συμπληρώσουμε ένα μηδενικό στο τέλος του αριθμού. Πείτε του αυτό το «μυστικό» και θα ξέρει πλέον τον κανόνα του πολλαπλασιασμού οποιουδήποτε αριθμού με 10. Εναλλακτικά, μπορείτε απλά να μετρήσετε δέκα-δέκα μέχρι το 100!


Παρακάτω βλέπετε μια παραλλαγή που έκανα στο κλασικό παιχνίδι domino


Έκοψα ορθογώνια κομμάτια χαρτόνι, χώρισα το καθένα στη μέση και έγραψα στα κουτάκια τα πολλαπλάσια του 8, όπως φαίνεται στη φωτογραφία:


Από κει και πέρα, παίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και το κλασικό domino. Μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς τα δικά σας domino, με την προπαίδεια όποιου αριθμού θελήσετε!

Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε τη δική σας… τράπουλα. Γράψτε τα γινόμενα π.χ. 5x6 και τα αποτελέσματα π.χ. 30, θέστε τους κανόνες και παίξτε χαρτιά. Ακόμη, μπορείτε να «εμπλουτίσετε» την τράπουλά σας και με προσθέσεις ή αφαιρέσεις!

Στην ιστοσελίδα http://prasinipriza.com/ βρήκα ένα ενδιαφέρον βίντεο με ένα κολπάκι για την προπαίδεια, που «δουλεύει» για τα γινόμενα αριθμών από  το 6 ως το 10…



… αλλά και αυτό για την προπαίδεια του 9:


Κι εδώ είναι μια διασκεδαστική άσκηση που βρήκα στην ίδια ιστοσελίδα κι ετοίμασα για τη μικρή μου… Ενώνουμε τις τελείες με τη σειρά, σύμφωνα με την προπαίδεια του 7:


Για να εμπεδώσει την προπαίδεια το πιτσιρίκι, δεν είμαι υπέρ του να τη λέει «κατεβατό», αλλά να ξέρει να απαντάει σε μια τυχαία ερώτηση. Ρωτήστε το κάποια τυχαία στιγμή όπως την ώρα που οδηγείτε, ή την ώρα που κάνετε τις δουλειές του σπιτιού… Πόσο κάνει 5x7? 6x9? Ακόμη και πριν φτάσετε στο στάδιο της προπαίδειας, ρωτήστε π.χ: 5+2? Τέτοιες ερωτήσεις κρατούν πάντα το μυαλουδάκι τους σε εγρήγορση, χωρίς να νιώθουν ότι μελετούν ή εξετάζονται! Καλέστε τα να λύσουν ακόμη και «προβλήματα» της καθημερινότητας, όπως αυτό που ρώτησε η μεγάλη αδερφή μου, που είχε την κόρη μου μαζί με τις δικές της: «Είστε 3 κορίτσια. Αν καθεμιά πάρει 5 ψαροκροκέτες, πόσες θα φάτε όλες μαζί?» 

Δεν ξέρω αν θα φανεί υπερβολικό, αλλά πιάνει το «κόλπο», πιστέψτε με!

Για το τέλος άφησα τα online παιχνίδια εκμάθησης της προπαίδειας… Τα παιδιά μας μεγαλώνουν «μέσα» στη τεχνολογία, οπότε… ποιο θα έλεγε όχι σ’ ένα παιχνίδι στο ίντερνετ??? Οι παρακάτω σύνδεσμοι οδηγούν σε παιχνίδια με την προπαίδεια. Αν εξερευνήσετε όμως αυτές τις ιστοσελίδες, θα βρείτε περισσότερα παιχνίδια, γενικότερα με τα μαθηματικά…







Ελπίζω να βοήθησα κι εσάς μ’ αυτές τις ιδέες… Γιατί δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!!! 

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

"My Precious..." σε μπλε, μωβ και ροζ!

Επέστρεψα ξανά, θέλοντας να μοιραστώ μαζί σας τις τελευταίες μου δημιουργίες... κοσμήματα με ημιπολύτιμους λίθους, πέρλες και σικάτη διάθεση!!!


Μια κυρία με τίμησε ξανά με την προτίμησή της: Μου ζήτησε να της φτιάξω ένα διακριτικό και κομψό κρεμαστό για το λαιμό σε μπλε και ασημί αποχρώσεις, αφήνοντάς με ελεύθερη στην επιλογή των υλικών και τον συνδυασμό τους... Χρησιμοποίησα φύλλο αλπακά, μπλε και ιριδίζοντα κρυσταλλάκια swarovski, μπλε σύρμα και υγρό γυαλί για το μενταγιόν, το οποίο πέρασα σε ασημί ντίζα με διάσπαρτες χαντρούλες swarovski και χαουλίτη... Το αποτέλεσμα, τελικά, ήταν αυτό...



Κι εδώ η λεπτομέρεια από το χειροποίητο μενταγιόν:

Κρεμαστό από αλπακά, μπλε σύρμα και κρυσταλλάκια Swarovski - σε ασημί ντίζα, με ιριδίζοντα Swarovski και αστεράκια από χαουλίτη...


Από την χαρά μου, μαζί με το κρεμαστό, της ετοίμασα κι αυτό το ζευγάρι σκουλαρίκια...


Κοντά σκουλαρίκια με μωβ κεραμικές καρδιές και περλάκια Swarovski


Για το τέλος άφησα ένα βραχιόλι, στην ίδια φιλοσοφία με τα προηγούμενα, που δημιούργησα για ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο... :)

Βραχιόλι με ροζ χαλαζία, μπλε αστεράκια από χαουλίτη και μεταλλικό κλειδί του Σολ!
Όλα τα κοσμήματα της σειράς "My Precious" βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ...

Καλό σας βράδυ!!! Σας αφιερώνω αυτό το τραγούδι και σας στέλνω ένα φιλί για καληνύχτα...

Blogging tips